De uitgave van het intieme dagboek van C.O. Jellema getiteld Herinnering verschoont, bezorgd door Gerben Wynia is persklaar en bij de drukker. Het wordt een relatief klein boek gezet uit de prachtige Monotype Centaur en in twee kleuren gedrukt op handgeschept Japans papier. De reguliere editie is gebonden in half Tsarinalinnen met platten van handgeschept Roma (een restpartij: ook dit schitterende papier wordt niet meer gemaakt), de luxe editie krijgt van Frans den Breejen een band van heel perkament.

Ook het tweede deel van de dagboeken van Van Oudshoorn krijgt vaste vormen. Er resten nog enkele kleine tekstaanpassingen en het uitzoeken van de illustraties en bijlagen oa een facsimile van een zowel door Van Deyssel en Boutens ondertekende brief en een ontroerend kaartje met de mededeling dat VO afgewezen wordt als medewerker aan de volkstelling, een functie waarvoor hij onder zijn auteursnaam (!) na de oorlog had gesolliciteerd. Uitvoering, papier en bindwijze zijn conform deel 1 zij het uiteraard in een andere kleurstelling.

De tekst van “Een aalmoes in Tölz” van F.B Hotz is vanuit het gedigitaliseerde bestand van de tekst in Tirade gecorrigeerd, een arbeidsintensief karwei mede door het extreem grote aantal zetfouten in de brontekst (kwaliteitsuitgeverij Van Oorschot!). Jan PaulHinrichs schreef een schitterend flankerend essay en het boek zal foto’s en illustraties bevatten uit een artikel uit 1914 waarin het huis waarin het verhaal zich afspeelt besproken wordt. Gezegend het internet dat de aanschaf van de betreffende jaargang relatief eenvoudig maakte, al was mijn exemplaar het enig vindbare. Belangrijker wellicht de constatering dat het verhaal, ontdaan van de zetfouten en in een goede opmaak een verrassend goed Hotzverhaal blijkt te zijn, beter dan menig wel gebundeld verhaal naar mijn mening. 

In 2010 verscheen bij de Statenhofpers het boek Over Luiken van Rudy Kousbroek met tekeningen van Joost Veerkamp. Inmiddels een zelden of nooit meer aangetroffen uitgave indertijd bekroond met de Emile Puettmanprijs. Er was van dat boek ook een luxe editie gepland: een halfleren band met een extra tekening. De halfleren editie werd vervaardigd en nog door de auteur gesigneerd. Langzamerhand groeide het project echter uit. De auteur werd geïnterviewd voor een CD, er kwamen allerlei bijlages bij, een spectaculaire doos werd ontworpen, een dummy werd gemaakt. Remco Campert schreef op verzoek van de pers zijn herinneringen aan Kousbroek, daarvan verscheen ook een boek dat uiteraard ook een plaats in de doos moest krijgen en zo ging het maar door. Inmiddels zijn alle losse componenten gereed en worden nieuwe proefdozen vervaardigd. Het wordt een kunstenaarsboek dat zijn gelijke niet kent. Gezien het grote aantal voorbestellingen worden belangstellenden geadviseerd een ex vóór verschijnen (vrijblijvend) te reserveren.

De steendrukken voor het boek “Lorentz” van Marcel van Eeden zijn inmiddels door meesterdrukker Gert Jan Forrer gedrukt op BFK Rives en als dikke pakken papier bij ons thuis afgeleverd. Het betreft acht prenten waarvan een tweetal met het formaat 315 x 440 mm (dubbele pagina) en zes van 315 x 220 mm (hxb). Het maximale formaat dat mijn proefpers, als ik in de breedte druk aankan. Het boek heeft dus een staand (papier)formaat van 315 x 220 mm. De prenten verbeeldden de in de tekst genoemde locaties die de hoofdpersoon van de tekst bewandelt tijdens een tocht door Den Haag tijdens de vroege morgen van 7 februari 1935. Inmiddels heb ik de eerste twee drukgangen van de tekst op de handpers voltooid. Het verheugt mij zeer te kunnen aankondigen dat er een luxe editie zal verschijnen (opl 12 ex waarvan 10 voor de verkoop) welke een originele tekening van de kunstenaar zal bevatten. Ook zal de bindwijze van deze editie verschillen van de “gewone” en zal het geheel gevat zijn in een overslagdoos. Gezien de aard van deze uitvoering zal deze editie kostbaar zijn maar anderzijds relatief bescheiden in relatie tot de prijs van een tekening van Van Eeden in een galerie. 

Exemplaren van alle bovengenoemde boeken kunnen, geheel vrijblijvend gereserveerd worden.

Geef een reactie